Hjernø Gustafsen

Autoriseret VVS & Sprinklerfirma

Søg
Close this search box.

VANDTÅGEANLÆG (WATER MIST)

Vandtågeanlæg er en type af sprinkleranlæg, der oprindeligt var beregnede til meget varme brande i små, lukkede rum som fx transformatorstationer.

Ved at skabe stor tiltro til teknologien og ikke mindst dens økonomiske potentiale via licensaftaler og at alle produkter var fra samme system, lykkedes det en række producenter at få især offentlige bygherrerådgivere overbevist om, at de kostbare dyser forsynet fra højtrykspumper via tynde, rustfrie højtryksrør, var et ønsket alternativ til traditionel sprinkling. 

Vandtågeanlæg installeres i Danmark efter en variant af sprinklerforskrifterne, der kopierer de generelle krav, men overlader det til producenten at foreskrive og sammen med bygherren dokumentere anvendeligheden. Lige modsat er vandtåge anlæg skrevet helt ud af den meget anvendte amerikanske standard NFPA13, der omhyggeligt fastslår at vandtågeanlæg ikke er et sprinkleranlæg (NFPA13 1.1.2.1).

Vandtågeanlæg er meget dyrere end sprinkleranlæg, både fordi der er langt mindre konkurrence på området og fordi dyre højtrykskomponenter ikke kan genanvendes, hvis der sker ændringer undervejs i byggeriet. Omkostningen ved fremtidige tilpasninger af anlægget er besværliggjort af sikkerhedsforanstaltninger, når der arbejdes med høje tryk, der typisk er over 100 bar.

Der er udviklet et lavtryks-vandtågeanlæg, der udnytter vandtågens iltfortrængende egenskaber uden at komponentomkostningerne er særligt meget højere end for almindelig sprinkling. Sådanne anlæg er som højtryksanlæggene begrænset til rum uden højt til loftet og uden mulighed for at placere sprinklere på væg. 

Hjernø Gustafsen har licens til lavtrykssprinkleranlæg af mærket EconAqua og via underentreprenør mulighed for at tilbyde højtryksanlæg. Højtryksanlæg har efter dimensionering og prissætning ikke hidtil vist sig at være en optimal løsning for bygherren.

 

P.S. Foto er lidt misvisende for den første sprinkler, der udløser, har ofte så stort tryk, at den er tæt ved at danne vandtåge.

Denne side er sidst redigeret 22-09-2022

Kontakt Hjernø Gustafsen

Skal du bruge en dygtig VVS’er eller blikkenslager, der kan vejlede dig i de bedste løsninger?

Overvejer du at etablere et sprinkleranlæg eller ønsker du hjælp til et eksisterende?

Søger du en totalentreprenør til dit næste byggeprojekt?

Ingen opgaver er for små eller store til os, og vi står også klar, hvis du sidder inde med nogle uopklarede spørgsmål eller hvis du ønsker rådgivning eller vejledning inden for vores ekspertiseområder.

Eller ønsker du blot at høre mere om vores arbejde, samt hvilke løsninger vi kan tilbyde dig?

Så er du velkommen til at udfylde kontaktformularen her på siden eller ringe til os.